آکنه ناشی از ماسک
با شیوع بیماری کووید 19، استفاده از ماسکهای تنفسی به بخش جدانشدنی از زندگی روزمره ما تبدیلشده است. با استفاده از ماسک، روند گسترش بیماری و انتقال ویروس کرونا کاهش مییابد. به همین دلیل اکنون زدن ماسک در بسیاری از مکانهای عمومی و فضاهای باز الزامی است.
مسلماً زدن ماسک بر روی صورت بهخصوص در فصل تابستان و در هوای گرم برای هیچیک از ما خوشایند نیست؛ اما شرایط پوستی ناشی از پوشیدن ماسک، برخی از افراد را بیش از سایرین تحت تأثیر مشکلات و عوارض ناشی از بهکارگیری ماسک قرار داده است. مشکلاتی مثل شدیدتر شدن آکنههای پوستی که به آن «ماسکنه» گفته میشود.
در این مقاله میخواهیم به مشکلات شایع ناشی از استفاده از ماسک به مدت طولانی و روشهای پیشگیری از آن بپردازیم. با ما همراه باشید.
ماسکنه یا آکنه ناشی از ماسک چیست؟
ماسکنه یا آکنه ناشی از ماسک یکی از عوارض پوستی ناشی از ویروس کروناست و بر اثر قرمزی و التهاب در امتداد خط ماسک و بر روی چانه، گونهها و دهان ایجاد میشود.
ازجمله مشکلات پوستی که براثر استفاده از ماسک بر روی صورت ایجاد میشود میتوان به موارد ذیل اشاره نمود:
- آکنه:
هنگامیکه منافذ پوست با چربی، سلولهای مرده پوست و یا آلودگی مسدود شود آکنه به وجود میآید. آکنه میتواند موجب به وجود آمدن جوشهای ریز، سرسفید و یا سرسیاه شود.
- روزاسه :
استفاده از ماسک در افرادی که دچار آکنه روزاسه هستند موجب تشدید آن میشود. همچنین علائمی مانند جوش، التهابات و قرمزی پوست نیز در این افراد ظاهر میشود.
- درماتیت تماسی:
هنگامیکه پوست شما به مواد تشکیلدهنده ماسک حساسیت داشته باشد درماتیت تماسی ایجاد میشود. درماتیت باعث تشکیل جوش و دانههای قرمزرنگ، التهاب و تاول پوستی میگردد.
- فولیکولیت:
فولیکولیت یا عفونت فولیکولهای مو باعث ایجاد برآمدگیهایی بر روی پوست میشود. خارش و درد از دیگر عوارض آن بشمار میآید.
علت بروز ماسکنه چیست؟
همانطور که گفتیم، ماسکنه ممکن است طیفی وسیعی از مشکلات پوستی را به همراه داشته باشد. به همین دلیل، علت بروز علائم آن بهطور دقیق مشخص نبوده و در اغلب افراد، متفاوت است. در اینجا به برخی از علل به وجود آمدن ماسکنه اشاره میکنیم:
- عرقسوز شدن یا میلیاریا
در اکثر موارد، ماسکنه به دنبال مسدود شدن منافذ عرق موجود در پوست ایجاد میشود. چربی، باکتریها و سلولهای مرده بهطورمعمول در سطح پوست شما وجود دارند. زمانی که از ماسک استفاده میکنید، این مواد در زیر ماسک تجمع پیدا کرده و موجب انسداد منافذ پوست گردند.
- آکنه مکانیکا
اصطکاک مستقیم پوست صورت با الیاف ماسک موجب التهاب پوست و درنتیجه بروز جوش و مشکلات پوستی در این نواحی خواهد شد.
اگرچه گرما بهعنوان عامل مهمی در ایجاد ماسکنه مطرح است، سرمای هوا و متعاقب آن خشکی پوست نیز میتواند به همان اندازه مخرب باشد.
- استرس
به دنبال افزایش استرس سیستم ایمنی فرد تضعیف شده و بدن برای جبران این وضعیت جریان مواد مغذی خود را به پوست کاهش میدهد. این عامل موجب میگردد که بهبود پوست به تأخیر انداخته شود.
- حساسیت
مواد شیمیایی موجود در برخی از ماسکها و همچنین زبر بودن آنها ممکن است موجب آلرژی یا حساسیت پوستی شود.
چگونه آکنههای ناشی از ماسک را برطرف کنیم؟
زدن ماسک تحت هر شرایطی، حتی اگر دچار مشکلات پوستی هستید، ضرورت دارد. توصیه متخصصان پوست بر این است که از دستکاری کردن یا فشار دادن جوش و آکنه بپرهیزید. تلاش برای ترکاندن این جوشها موجب آسیب بیشتر به پوست و طولانیتر شدن زمان بهبودی میگردد. راههای مختلفی برای رفع علائم ماسکنه وجود دارد. در اینجا به بررسی بیشتر هر یک از این روشها میپردازیم.
- پوست خود را بهطور منظم شستشو دهید
در طی دوران دشوار همهگیری کرونا بسیار مهم است که روتین معمول مراقبت پوست خود را ادامه دهید. بهاینترتیب قادر خواهید بود سلامت پوستتان را در هر شرایطی حفظ کنید. یکی از اقدامات مراقبتی مهم شستن صورت است که باید بهطور مرتب انجام شود.
- از یک پاککننده ملایم صورت استفاده کنید
انتخاب یک پاککننده ملایم صورت اهمیت زیادی دارد. پاککنندهها به زدودن چربی اضافه، عرق و باکتریهای موجود در سطح پوست کمک میکنند.
- برای مدتی لوازم آرایش خود را کنار بگذارید
محصولات زیبایی و آرایشی ممکن است با بستن منافذ پوستی، فرآیند بهبود را به تأخیر بیاندازند. بنابراین سعی کنید از به کارگیری مواد آرایشی در زیر ماسک خودداری کنید.
راههای پیشگیری از ماسکنه
با توجه به وضعیت همهگیری کرونا در جهان، ممکن است لازم باشد تا مدتها به زدن ماسکهای تنفسی ادامه دهیم. بنابراین دانستن نکاتی که میتوان به کمک آنها از بروز ماسکنه پیشگیری نمود، به ما کمک شایانی خواهد کرد. در ادامه به برخی از این نکات و توصیهها اشاره میکنیم.
- ماسکهای قابل شستشو را پس از هر بار مصرف بشویید
شستشوی روزانه ماسک، هرگونه ماده ضد آفتاب، مواد آرایشی یا محصولات بهداشتی دیگر را از سطح الیاف ماسک زدوده و مانع از مسدود شدن منافذ پوست توسط این مواد میگردد.
- پس از هر بار استفاده، ماسکهای یکبارمصرف خود را دور بیاندازید
اگر از ماسکهای یکبارمصرف استفاده میکنید، پس از هر بار استفاده، این ماسکها را دور بیاندازید.
- صورت خود را پس از درآوردن ماسک بشویید
زمانی که به خانه بازمیگردید، پوست خود را با یک پاککننده ملایم صورت بشویید. سپس بهمنظور محافظت از پوست خود از یک کرم مرطوبکننده استفاده کنید. شست و شوی صورت خصوصاً در زمانی که پوستتان زیر ماسک عرق کرده است، اهمیت دارد.
- شستشوی دستها را فراموش نکنید
میکروبها و چربی موجود در پوست دستتان خود میتواند بهعنوان یک کانون ایجاد التهاب در نظر گرفته شود. بنابراین بایستی برای پیشگیری از بروز ماسکنه حتماً دستهای خود را مرتب با آب ولرم و صابون بشویید.
- ضد آفتاب مناسب بزنید
یادتان باشد که زدن ماسک، شما را از استفاده از کرمهای ضد آفتاب بینیاز نمیکند. میدانید که التهاب نقش بسیار مهمی در ایجاد ماسکنه ایفا میکند و بنابراین استفاده از ضد آفتابها با کاهش التهاب ناشی از پرتو فرابنفش خورشید، این عارضه را کاهش میدهد.
- ماسک خود را هر ۴ ساعت یکبار دربیاورید
توصیه متخصصان پوست این است که هر ۴ ساعت یکبار به مدت ۱۵ دقیقه ماسک خود را دربیاورید. این کار باعث میشود که پوستتان اندکی استراحت کند. در این فاصله میتوانید اقدام به شست و شوی مجدد صورتتان و استعمال کرم مرطوبکننده نمایید.
- قبل از زدن ماسک از کرم مرطوبکننده استفاده کنید
در افرادی که پوست خشکی دارند، زدن ماسک میتواند باعث سوزش، خارش و تحریکپذیری در پوست شود. استفاده از مرطوبکننده، با افزایش آبرسانی به پوست از این علائم جلوگیری میکند.
- از ماسک مناسب استفاده کنید
برای اینکه از بروز مشکلات پوستی در خود جلوگیری کنید، به جنس ماسکی که میزنید، توجه داشته باشید.
کلام آخر
ابتلا به ماسکنه و علائم ناشی از آن، از اهمیت زدن ماسک نمیتواند جلوگیری کند. بنابراین روشهای مراقبت از پوست بهشدت توصیه میشود. با شست و شوی مرتب صورت، استفاده از مرطوبکنندهها و انتخاب ماسک مناسب میتوانید از بروز بسیاری از مشکلات پوستی در خود پیشگیری نمایید.